statendetermeg.no  Filosofisk allmenning (uke) Meninger Styring torgerjacobsen.no 12worldview.com

En pinse 2023

torgerjacobsen.no   Kosmonymia   Kunst og lagersalg idiomsamling m. bilde

Talehjørnet Ukens bilde/arrangementer


Den kontinuerlige samtalen som en hard negl.

Når fred ei er det beste, men at man noget VIL, må det være SAMTALEN!

Bjørnstjerne Bjørnson presiserte ikke dette da han skrev sitt berømte april-dikt. Han kunne blitt tatt til inntekt for krigshissing. I april bryter rabalder frem som sees i naturen, mens forut for den, er allerede en bevegelse på gang i det som er en parallell i menneskets kjerne; ARBEIDET. Arbeid er synonymt med menneskets sjel; psyke. Det «arbeid» er idag blitt utvannet med «jobb», som sidestilles med lønnsslaveri. Snakker noen om «åndsarbeid», er uforstanden gjerne satt i høygir. De gamle ordene som; sjel, slaveri, neger og religion, har hatt bindinger til oppfatninger til en tid man tror man har vokst fra seg. Sannheten er i midlertid den; at selv om ordene er gamle og blir uglesett, lever BEGREPENE i beste velgående og er udødelige! Begrepene kan ikke utryddes, så man tar de gamle ordene og bytter ut med nye. Vi må lære hva begreper egentlig er.

I PINSEN handler det om tungetalen og den hellige ånd. Bare ved å si det, har brorparten av befolkningen, dratt ut for å «adsprede» seg i sommerens optimisme. Det er lov.

Siden solen skinner så sterk, dens makt er udiskutabel, skal det bare påpekes at den «hellige ånd» kan oppleves i TILBAKESOLING (re-soneringen). Sonne er «sol» på tysk, og tanken er om at bevisstheten har den unike mulighet til å bygge bro fra sin tungetale (sitt språk) til alle i den gitte kretsen av  dusinet (12), der alle de andre kan tilbakesole seg i? 

Det blir da en utveksling, bevegelse, aktivitet; SAMTALE. Dermed ser vi at dagens «geistlige» med sine kirker og sekter (partier), er på villspor når de kun holder seg bare i sin «egen båt».

Har du med din pinse-utfart klart å bygge bro til en annens resonering, har du kanskje mestret hva denne helgehøytiden var ment som? Samtale er noe av det vanskeligste og den «hardeste neglen», men i følge Goethes eventyr om den grønne slange og den skjønne lilje; er SAMTALEN mer livgivende enn lyset!

Så derfor: 

La oss for anledningen skyld: se eventyrlig på det?


torgerjacobsen.no   Kosmonymia  Kreative møteplasse  Kunst og lagersalg idiomsamling m. bilde

Åndslivs-lenker:

Ukens bilde/arrangementer Filosofisk forum og mandagskveld Tirsdagsturer og frivilligheten Folkeakademiet og onsdagsamtal Torsdag og begrepdiskusjoner Talehjørnet Fredager og idiomer Filosofisk allmenning (kunngjøringsted og tidligere aktiviterer)