statendetermeg.no  Filosofisk allmenning (uke) Meninger Styring torgerjacobsen.no 12worldview.com

Pride er ikke Iblis, Lucifer; Styggen

torgerjacobsen.no   Kosmonymia   Kunst og lagersalg

 Ånslivet: Talehjørnet Filosofisk allmenning 


Pride og proud, kan «ligne» på hverandre, men er helt forskjellige ting. På norsk er pride; det å pryde*, pynte. Tenker vi i karneval-sammenheng pyntes utseendene for å ære, rose og hedre verden og enkeltmennesker. 

Pride har sin motsetning i hån, latterliggjøring og trakassering. Den overdrevne luksus er å spy, kaste opp av for mye søtsaker eller annet. Æresbegrepet altså; prydingen trenger vi for å prise og verdsette noe og noen i tilværelsen.

Iblis eller Lucifer er hentet ifra koranene eller det bibelske Diàbolos, kjent som djevelen (styggen) er stoltheten, hovmodet, hybris i seg selv. Stolthet kan i mange henseender også brukes positivt; f.eks i forhold til yrkesstolthet.

Stolthet skal ikke brukes i tide og utide på tvers av kulturers forskjelligheter. Vi har sett at sammenblandingen av pride og proud har hatt fatale konsekvensen, slik som hendelsen 25. juni i fjor. 

Vi bør også bevisstgjøre oss at det motsatte av stoltheten er det vakre, skjønne: det som er fair; eller det rettferdige.

I diskusjonen om kjønnsidentitet om sexualisering, er det problematisk at kjønnet i seg selv, er noe man skal være stolt over. Man er tildelt et kjønn i tilværelsen, og hvordan dette skal vektlegges, er jo ikke ubetinget noe andre skal bry seg med?? Pride som altså er noe helt annet en proud, er jo å bære seg selv på en pen måte, som samtidig løfter sammenhengen man er i. 

Goethe: Når rosen smykker seg selv, smykker den også hele hagen.             TJ  


torgerjacobsen.no   Kosmonymia  Kreative møteplasse  Kunst og lagersalidiomsamling m. bilde

Åndslivs-lenker:

Ukens idiom/bilde/arrangementer Filosofisk forum og mandagskveld Tirsdagsturer og frivilligheten Folkeakademiet og onsdagsamtale Torsdag og begrepdiskusjoner Talehjørnet Fredager og idiomer Filosofisk allmenning (kunngjøringsted og tidligere aktiviterer) Uken som var

FBFilosofisk allmenning – FBTJ